Tävlingar – för dig som vill tävla eller titta!

Inom Islandshästsporten finns olika tävlingsformer två av de vanligaste är sport och gaedingakeppni. Båda formerna handlar om gångarter. På vår hemmabana kommer ni kunna delta i eller titta på båda sorterna under säsongen!

24 april GK-games – Gaedingatävling på Folkungabanan, Stenholmen (sista anmälningsdag 1april)

6 juni GRS Nivå 2 tävling – Sporttävling på Folkungabanan, Stenholmen (på planeringsstadiet)

21-24 juli ÖSM 2022 – Sporttävling på Folkungabanan, Stenholmen (på planeringsstadiet)

Och i Norrköping:

7-8 maj ÖISF Nivå 2 tävling – Sporttävling Himmelstalund (anmälan öppnar 1 april)

29 juni- 3 juli Sport- SM Himmelstalund

Sport

En bra tävlingshäst inom sport är en häst som har rena gångarter, stora imponerande rörelser och som är lydig för små hjälper. De bästa hästarna kan både gå i hög samling och i explosiva tempon. För att nå den största framgången måste hästen utstråla lätthet och kraftfullhet. Hästarna delas in i fyrgångare och femgångare och tävlar i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana, samt i pass på en rakbana. Poängskalan 0-10 används.

Gaedingakeppni

Målet med tävlingen är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Poängskalan sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på långsidorna samt på passbanan.

För mer information om tävlingsformer: https://www.icelandichorse.se/tavling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...